Posted by: syafinieishak | March 5, 2010

Islamic Clock

Advertisements
Posted by: syafinieishak | February 25, 2010

~muslimah yg dikasihi~

MUSLIMAH YANG DIKASIHI……
Peliharalah auratmu walau dimana kau berada. Jangan biarkan keindahan dirimu menjadi tatapan lelaki yang bukan mahrammu.

MUSLIMAH YANG DIKASIHI……
Pelihara solatmu, tundukkan pandangan matamu dihadapan lelaki yang bukan milikmu. Kelak engkaulah yang bertuah ketika menjadi tetamu Allah. Moga-moga dirimu disambut penuh kasih oleh Bidadari Syurga Ainul Mardhiah.

MUSLIMAH YANG DIKASIHI……
Berakhlaklah dari panduan Rasulmu, contohi dan ikutinya. Pasti engkau yang bahagia. Sejuk mata memandang bercahaya dunia dengan hiasan muslimah solehah sepertimu.

MUSLIMAH YANG DIKASIHI…...
Jadikanlah dirimu seperti permata yang berharga dicelah kaca. Ikuti perintah agama, jauhi larangannya.Al-Quran panduan hidupmu, Hadith jadi sumber rujukanmu.

MUSLIMAH YANG DIKASIHI……
Jangan biarkan dirimu hanyut dengan arus kemodenan tanpa bekalan ilmu didada. Renungilah masa depanmu, tetapkan iman didada. Moga ia menjadi perisai buat dirimu.Jangan kail panjang sejengkal lautan dalam hendak diduga.

MUSLIMAH YANG DIKASIHI……
Nilai cintamu hanya pada Allah yang satu, kasihi Tuhanmu redhalah Islam menjadi agamamu, pasti tiada kecewa buatmu. Kelak satu hari nanti ada insan yang menantimu.

Berkat kasihmu pada Allah yang satu pasti itulah insan yang menjadi cintamu didunia wasilah dari Allah. Moga bertambah redha Allah padamu, melimpah kasihNya padamu kerana engkau meletak kasihmu padaNya dahulu sebelum cinta pada kekasih yang menjadi pilihan hatimu……..


Posted by: syafinieishak | February 10, 2010

~Aku ReDha~

16 dicember 2009, lbih kurang jam 3.30 petang, bad memories in my life…huhu.sekadar berkongsi pengalaman…ari tu aku n abang aku yg second on d way nak gi penang, survey tuk umah sewe.Kteowang betolak lam kul 2 lebih gitu r..Mulenye adik nak ikut gaks, tp sibuk dok uat perangai,kite wang tgl je die..mak plak, biasenye ikut je bile kiteowang gi jalan2, tp kali ni die kate nak rest kat umah..Aku sebenanye rase x sedap hati, mcm something bad will happen..betul kata hati,tup2, after kuar je Tol Lunas, cousin aku tepon abg aku

“B.man, umah m.Long terbaka..”

Dalam hati aku igt kan umah m.long aku…telupe yg diorang panggil mak aku mak long..(^^)

Abg aku cepat2 patah balik, at the same time die suh aku cal abg2 aku yg lain..Aku cal back cousin aku, tny mak aku cam ne, cousin aku ckp

“Mak kak pinie ok, cume umah je hangus sume..”

Ya Allah, mase tu aku imagine separuh je, coz umah aku 2 tingkat, separuh papan,sparuh batu batan..lg pn, umah aku ngan balai bomba 3 minit je..

tp….lam 4 lebih gitu kami sampai kat umah..lemah lutut aku, bile tgk org ramai, umah aku mmg tinggal rangke..dr ruang tamu sampai dapur..xde satu barang dpt diselamatkan..aku lari cr mak, aku tgk mak rileks je..mak aku sgt tabah, mungkin dah banyak dugaan berat cam ni, even mase arwah abah pergi menyahut seruan Illahi, mak mmg teramat sedih, tp die xde la meraung2..Aku x sgupnak tgk umah tu, sume barang2, n yg penting sekali sijil2 aku, laptop aku..huhu..disaat aku amat memerlukannya tuk mintak keje..Sungguh berat ya Allah, dugaan yg kau beri..

Tp aku bersyukur, antara hikmah aku tglkn adik kat umah, die yg pasan api marak kat bahagian atas umah..kalu mak aku sowang2 mase tu, xtaula ape yg akan jd..mak aku plak ngah khusyuk berehat sambil tk tv..Then, rumah kiteowang slalu banjir, tiap2 tahun, insyaAllah, pasni xde r banjir, dah timbun tanah bg tgi..Ape yg aku kesal pihak bomba lambat datang, mase jiran ak uat laporan, diorang ckp, dak tu main2 coz dak tu baru sek rendh..Sepatutnye 3 minit, tp 30 minit baru sampai..Nway, thanks to all yg sudi membantu kami sekeluarga, especially membe2 yg sudi dtg n menghulurkan bantuan..Jase korang tetap aku kenang hingga akhir hayat..Doakan aku tabah..

~semoga pelangi indah kan muncl kembali..

~

Posted by: syafinieishak | January 28, 2010

MissInG in ActioN…(^^)

Hai everybody..It seems like, lamenye tak updatye my blog..Bukannye pe malas nk menaip..too many things to share but nanti2 la, if I ‘m really have too much bersenang lenang time, I nak cite mcm2..Especially cite pasal keje, hati n perasaan, n mcm2 lg la…hem..nway, arini tak nak celoteh panjang, just nak lepaskan windu menulis di blog ni..Upps, is anybody yg tau how and where i can get new laptop..Dah lame x survey2 sal laptop ni, ni pn tepakse coz laptop lame dah hangus terbakar besame2 rumah ku..huhuhu…so, skang kat kedah, aku tak terror sgt tmpt2 nak beli laptop ni, kalu kat kl dlu tau la, sure dah serbu lowYat..sape2 yg leh bg info, just tell me ok..I really need d laptop as soon as posible..=(k…see next episode..may Allah blees us and semoge pelangi indah kan muncul kembali…

Posted by: syafinieishak | October 17, 2009

….ape2 kerje….

hai sume…hemm…bile dah bis belaja ni, penin nak pke ape plak keje kan..aku pn tak tau la, ape aku nak keje..hehe..nway, kat sini just wanna to share with u all pasal ape aku buat while waiting for my convocation day..upsss…being a baby sitter???it’s sounds good..=p..one day mak sedare aku offer tuk jadi cikgu tuition kat taska yg die aja..so, aku accept je la, sbb aku ade gak experience ngaja dak2 tuition ni…interesting becoz sumenye lelaki n sangat nakalll…(^^)sometimes, aku jage dak 4 tahun n 5 tahun..so sweet when aku tgk dak2 ni berdikari, time diorang nak mandi nak makan n bile diorang jawab xm…nak tegelak gak bile tgk budak  5 thn faces xm..aku rase diorang pn x tau ape la xm tu kan…diorang jawab je…sejuk hati bile tgk diorang menghafal ayat2 quran, bace doa siap lengkap english n malay translation..they enjoy their day wif their friends..seronok jadi kanak2 kn…xde masalah..rasenye aku stop kat cni dlu ye, banyak lagi nak cite, pasal GEMS n of course about my convocation day..=p..HAPPY DEEPAVALI!!

Posted by: syafinieishak | September 6, 2009

Happy FasTinG!!

haiii..lame plaks hamba meninggalkan blog ni..windu nak menulis..tapi tak kesempatan..huhu..dah separuh bulan kite berpuase n rasenye ramai yg dah siap beli baju raya kn..bestnye, tingat zaman study dolu2, port favourite mesti gi SOGO n JalaN TaR..huahauahua…shopping habis..kalu nak diingatkan, banyak kenangan yg best mase ramadhan kat UIA..bukak pose kat masjid…gi teraweh same2…paling x leh lupe bile rumate ku yg tak boleh solat sebelah aku.ade cite yg membuatkan kami akan tegelak sepanjang teraweh tu, so better kite x dok sebelah kan..mmmm…skang, alhamdulillah, sebulan dapat pose kat umah..mak pn sonok, kali ni bertambah la partner die bukak pose, best bile tgk mak happy n berselera bile bukak pose..satu perkara yg aku tak yah risau time bulan pose ni juge ialahaku takyah nak penin pale pike camne nak balik raye..dah tak yah rebut2 tiket bus lg..hoye2…dapat makan masak macam2..=)tu yg paling best…k la, nanti kalu ade mase kite cite banyak2 lagi ek..latest pic pn tak smpat nak upload..tak sabo nak tgu raye n graduation day…pupai…

Posted by: syafinieishak | May 7, 2009

kusangka panas hingga ke petang…

kusangka panas hingga ke petang..rupanya hujan ditengah hari..Eh, belum hujan lagi, mendung je..huhuhu..tika ini, aku berasa hampir lega almost 70% final year project aku hampir siap.Report pn dah bg sir check, and the most important thing date for presentation also has been set on 14/5/09..On 12/5 we have to submit our report to examiner.Kusangkakn addition experiment yg disuggestkan oleh supervisor ku tak payah la buat, rupenye kami terpakse juge melakukannye..Huhu, yg membuatkan aku tak sampai hati nak tolak permintaan sir tu, sbbnye die sanggup nak bayar haji nye OT..hemmm..namun, haji tak available wekend ni..Fuh, sinar yg mulanya ku nampak td hampir pudar skang…Aku redha lagi..It must be a hikmah right??Sedih gak, tak pat gi umah LA..

p4290426

Posted by: syafinieishak | May 5, 2009

Personalitiku warna warni=)

huhu..after bace blog membe aku, kirah, aku pn tingin nak uat gak ujian personaliti tu..hihihi..memang mase sek dulu2 penah uat, igt lagi cikgu Zakaria suh uat tuk nak tgk, betul ke, kelas yg kite pilih tu..Mase tu orang hijau kot..Tp, arini ni aku pn pelik, sume warne hampir same,hahaahha..maknenye, personalitiku warna warni..Korang pn leh la try kat cni..http://www.jknsabah.gov.my/kuanseling/personaliti/soalan.html

personality

biru

oren

hijau1

emas

Posted by: syafinieishak | May 5, 2009

…Bukan Senang Untuk Senang…

Saat ni aku tgh bertungkus lumus menyiapkan final year project di kala kawan2 yg lain dah pn merdeka..Bnyk pepatah yg dkaitkan dgn kejayaan.Besusah2 dulu Besenang2 kemudian, Usaha Tangga Kejayaan, Hendak seribu daya, tak nak seribu Dalih, banyak lagi la kan…hem..Memang bukan senang untuk senang, dan aku redha dgn ape yg berlaku saat akhir ni..tp ape yg menyedihkan aku, dan membuatkan aku lemah kembali, bile sedang nyenyak aku tdo pg td, tbe2 dpt msg dari Lina(teman project aku)..Agak suspens sbb nye Lina tak bg tau, ape masalah, sampai la aku ke kuliyah, dan aku baru dapat tau..Huhu…”Bukan Senang Untuk Senang”…Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada ku, aku dah tak terdaya lgi skang, kenape skarang???Kenape??Dah tak sempat sir…Tolong la…Semoga Pelangi indah kan muncul lagi..Kuatkanlah semangatku ya Allah..

Posted by: syafinieishak | April 26, 2009

BioCareer Fair & Exhibition 2009

As biotechnology students this is the chance to get the knowledge at this exhibition…So, aku, zatie, d-but n a’dil tak melepaskan peluang tuk gi tgk2 exhibition ni pada 25/04/09 kat klcc..Sesuai tuk yg beminat nak sambung master or phd, n sesuai jugak tuk sape2 yg nak cari keje..Cam tak caye plak aku one of the person yg sedang mencari keje..huhu..Betul ke aku nak join biotech industries ni??isk2, cam tak cukup matang je..hehe..Nway, kiteowang sampai ctu dah petang ramai la jugak org, n banyak jugak booth yg ade..Then, after drop in resume,  kite owang pn begamba2 n balik..Skang ni, jalan cket pn dah cepat penat..huhu..ok, enjoy the pic yg kiteowang smpat amek..have a nice day!!

 

buzy2 isi form mintak keje..  interesting..=)  

 dbut-zatie-adil     kami berempat  

welcoming  a-dil n zatie

Older Posts »

Categories