Posted by: syafinieishak | February 10, 2010

~Aku ReDha~

16 dicember 2009, lbih kurang jam 3.30 petang, bad memories in my life…huhu.sekadar berkongsi pengalaman…ari tu aku n abang aku yg second on d way nak gi penang, survey tuk umah sewe.Kteowang betolak lam kul 2 lebih gitu r..Mulenye adik nak ikut gaks, tp sibuk dok uat perangai,kite wang tgl je die..mak plak, biasenye ikut je bile kiteowang gi jalan2, tp kali ni die kate nak rest kat umah..Aku sebenanye rase x sedap hati, mcm something bad will happen..betul kata hati,tup2, after kuar je Tol Lunas, cousin aku tepon abg aku

“B.man, umah m.Long terbaka..”

Dalam hati aku igt kan umah m.long aku…telupe yg diorang panggil mak aku mak long..(^^)

Abg aku cepat2 patah balik, at the same time die suh aku cal abg2 aku yg lain..Aku cal back cousin aku, tny mak aku cam ne, cousin aku ckp

“Mak kak pinie ok, cume umah je hangus sume..”

Ya Allah, mase tu aku imagine separuh je, coz umah aku 2 tingkat, separuh papan,sparuh batu batan..lg pn, umah aku ngan balai bomba 3 minit je..

tp….lam 4 lebih gitu kami sampai kat umah..lemah lutut aku, bile tgk org ramai, umah aku mmg tinggal rangke..dr ruang tamu sampai dapur..xde satu barang dpt diselamatkan..aku lari cr mak, aku tgk mak rileks je..mak aku sgt tabah, mungkin dah banyak dugaan berat cam ni, even mase arwah abah pergi menyahut seruan Illahi, mak mmg teramat sedih, tp die xde la meraung2..Aku x sgupnak tgk umah tu, sume barang2, n yg penting sekali sijil2 aku, laptop aku..huhu..disaat aku amat memerlukannya tuk mintak keje..Sungguh berat ya Allah, dugaan yg kau beri..

Tp aku bersyukur, antara hikmah aku tglkn adik kat umah, die yg pasan api marak kat bahagian atas umah..kalu mak aku sowang2 mase tu, xtaula ape yg akan jd..mak aku plak ngah khusyuk berehat sambil tk tv..Then, rumah kiteowang slalu banjir, tiap2 tahun, insyaAllah, pasni xde r banjir, dah timbun tanah bg tgi..Ape yg aku kesal pihak bomba lambat datang, mase jiran ak uat laporan, diorang ckp, dak tu main2 coz dak tu baru sek rendh..Sepatutnye 3 minit, tp 30 minit baru sampai..Nway, thanks to all yg sudi membantu kami sekeluarga, especially membe2 yg sudi dtg n menghulurkan bantuan..Jase korang tetap aku kenang hingga akhir hayat..Doakan aku tabah..

~semoga pelangi indah kan muncl kembali..

~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: