Posted by: syafinieishak | April 20, 2009

Thanks to DR Abdullah..

hanya tinggal kenangan..=(

Saat ni aku masih keliru, betul ke dgn tindakan yg aku akan ambil..Memang dasyat, 22hbni supposenye aku kene submit report final year project..Means ade lg due hari je..Tp, aku nyer project baru achieve satu je objective, aku tak pat run sample yg insyaAllah  membolehkan aku achieved ketige2 objective project tu..Sebabnye, FTIR machine tu still rosak.So, alhmdulillah, aku terserempak jugak ngan dr abdullah arini, even supposenye sampai esok die takde, Tp Allah ketemukan jugak aku dan dia..hehe..Dr Abdullah entertain aku sgt la baik..Die faham ngan masalah aku skang ni, sample sume aku dah prepare, the prob is that machine..Owh, tuhan, akhirnya aku diberi peluang, either to extand one month with the same topic or extand one month with new topic..Tp, aku pilih new topic..Gle kn??penat2 uat research pasal topic yg dulu, tbe2 tukar..Huhu, actually ini lg selamat aku rase sebabnye,all the materials, procedure n literature review dah ade..I’m just have to run the experiment,If aku pilih tajuk lame aku takut the machine still have the prob, so for how long i still kne xtand kn..even though i really like tajuk aku yg dulu sbb die discover pasal contamination yg boleh leach kat disposable cutleries..Contohnye gini la, bile kite mium air panas yg diletak dalam cawan plastik/polyterene/kertas, ade tak chemical yg dr container tu leach masuk dlm air yg kite minum tu..But, what i’ve done at room temperature n 60 degree celcius, no contamination, i want to discover at 100 degree, of course ade kn..If ade, aku kene detect plak, apekah contaminat itu dan remove using CNT..Tp, x kesampaian..huhuhu..takpe la, ade hikmah kot aku tukar topic ni, So, tajuk baru aku, Adsorption isotherm of carbon nanomaterial in removing heavy metals dissolve in aqueos solution..hem..kalu nak ikutkan, topic ni takdela mencabar mcm topic yg dulu, so senang jugak aku nak faham sebabnye, tajuk ni ala2 objectives ke 3 aku dalam tajuk yg lame..Terharunya dgn dr Abdullah, sbb dalm sibuk2 nak kuar tu, die sanggup turn on balik komputer die n print kan aku form yg aku kene submit tuk apply xtand time n change topic..hUhuhu…thanks sir..Banyaknye aku membebel, lastly, thanks to lina jugak, sbbnye die sudi nak bekerjasama ngan aku, n bagi aku tunjuk ajar,Die pn baru tukar topic n we will doscover this new topic together..Cume carbon nanomaterials je berbeza..ok la, till here, Ya Allah, give me the strength to go through all this..Wish me Luck!!=)

Posted by: syafinieishak | April 17, 2009

GUd Luck kepade sesape yg amek ujian MUnsYi

hem….just finished my last paper td..fuh..alhamdulillah, hope sume ok, tp aku still tak rase release pn sbb nye final year project yg masih belum siap..terkontang kanting lagi..Ya Allah, give me the strength, plzzzzzzzz…Let’s talk about ujian munsYi ni..aku pn baru je tau, rupe2nye skang ni sape2 yg nak masuk usm, kene amek ujian ni dulu..ni first time, as USM is  apex university..Dari ape yg aku tau, ujian ni ala2 Mtest KPLI..Objectives questions..=)Contoh2 soklan die berkaitan ngan  minat kerjaya, personaliti, nilai intergrity, kecerdasan emosi n patriotisme. Actually, all these elements sebagai tambahan pade maklumat sedia ada calon..Maklumat ni dijadikan ukuran tuk pilih calon yg benar2 sesuai n layak ngan bidang yg dipohon.or, takde la nanti masalah keciciran pelajar ke,ape2 je la..ye la kan, ade yg main hentam je apply course kat u tu..alih2 tak pat nak catchup..Lastly, Gud Luck to all candidates..jawab je ikut kate hati..hehe..

hidup itu indah!!!

Posted by: syafinieishak | April 15, 2009

terima kasih mak…

Sebenanye, cite kat bawah ni aku just copy dr mail yg membe aku forwardkan..Mule tu, cam taknak bace sbb aku dah bace, tp tergerak gak hati ni nak bace lagi sekali, lg pn dah lame..hemmm..pe lagi, meleleh la air mate..Then, tergerak plak nak post kan kat blog ni…huhu..sekadar renungan bersama..

Mak…..
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari…..
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter
kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih….

Mak tau tak…..
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa……
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm…rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh…..
nak tinggal

mak macam dah sedia…..
Seminggu sebelum tu…..
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai…..
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu….
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih…..
kakak pun rasa hairan…..
mak tak penah buat gitu…..

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak…..
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam..

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2….
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak…
ada kat dalam almari…..
ada kat dalam dalam beg…..
ada dalam ASB…..
ada kat dalam Tabung Haji..  

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar…
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa…
mak cuma gelak jer…
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu.

 

Mak…..
Hari tu hari sabtu
18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut…..
bila malam tu kiter sampai dari KL…..
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk…..
mak tetap takmau pi hospital…. .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital…. .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor…
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju… ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk….
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital…. ..

Mak…..
amponkan kami semua…
kami nak mak sehat…
kami sayang mak…
kami tak mau mak sakit…
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital….
ampon

Mak…..
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter…
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta….
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula…
kalau tak cukup, mak

Lepas tu bila kereta kiter sampai….
mak buat kenduri kesyukuran.. ….
Dan kiter masih ingat lagi…
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor…..
Punya la kiter takut…
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak…..
Bila balik sahaja kampong….
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj…..
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek…
mak tanya kenapa…?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga…..

Mak….
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau…
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar…
mak, kiter menipu mak

 

Mak…..
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital….
nurse tengah balut mak dengan kain putih…..
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital…
Mesti mak nampak abang cium dahi mak…..
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak….
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu…
mesti mak nampak semua tu kann…kann. .kannn
kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. …sekosong hati ini…..
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ……
terasa syahdu dan sayu…dinginnnn. ….
kan …..
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi….
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak…..
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan…..
Mak perasan tak…?

surat ni kiter tulis…..
kiter nangis ni…..
Ni kat dlm bilik…baru pukul 4.00 pagi….
Takder orang yang bangun lagi…..
kiter dengar nasyid tajuk ‘anak soleh’ kiter sedih…
kiter rindu kat mak..!
Takpa la….
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak…
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya… .
Semua anak2 mak mengelilingi mak…
menatap wajah mak buat kali terakhir….
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja…
Mak rasa tak….
masa tu kiter sentuh dahi mak….
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk…..
Kiter tak mampu nak cium mak…
kiter tak daya….
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar…
Airmata kiter tak boleh tahan….
Mak mesti ingat
kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak…
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak….

Mak tau tak….
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar…
Adik kat sebelah diam melayan perasann…
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini…
jalan di depan terasa makin kelam…..
airmata dah tak mampu di tahan….
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela…
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga…
di sebab

Mak…..
Kiter masih ingat lagi…
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak…
Jam 11.00 pagi mak di mandi

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter…..
Dia kata…’ dikk…jangan nangis…kalau sayang mak jangan buat gitu…jangan nangis ya..’
Bila makcik tu kata gitu…
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak….

Mak…..
Sampai takat ini

 

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah….
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik…
badan akak terasa panas…
makk…
anak mak yang seorang tu demam….
cuba bertahan…
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda…
Kiter rasa nak telefon mak…
nak cakap dengan mak….
anak mak yang ni dah tak betul
kan …?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong…
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi…
Puas la kakak memujuk kiter…
Akak kata…’ tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..’
Dan akhirnya akak juga nangis…..

Mak tauu…
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak…..
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi…
Begitu terasa kehilangan mak…
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata…
Dan sampai satu tahap….
masa tu malam jumaat selepas maghrib…
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ….
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi….
semakin kiter tenung terasa semakin sayu…
tangisan tak dapat dibendung…

 

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati…
rasa nyilu sangat…
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni….
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma…
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan…..

Mak….
cukup la sampai sini dulu….
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu….
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid…
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ….
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak…
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula….
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih…
pastu kawan kiter bgtau…
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje…
Takper yer mak…k
iter kasi orang lain baca…
Kiter stop dulu…
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu…
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter…
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang…
boleh rasa duduk kat negara orang… sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

 

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripada mmbaca surat ini ,insyaAllah. .
Terima kasih saudara umarzahrawi kerana menghantar surat ini.

 

Posted by: syafinieishak | April 10, 2009

tips hilangkan stress

terdetik dihati saya untuk mencoretkan sesuatu..mungkin di antara kita sudah pn mengetahui, cuma kadangkala kita terlupa untuk mengamalkannya..inilah yg dapat saya kongsikan mengenai tips2 untuk menghilangkan stress, isyaAllah, dgn izinNya, kita akan merasa lebih tenang..

1) Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk

– Wudhuk dapat menenangkan kita..Sebagai pelajar juga, jika kita belajar dalam kadaan berwudhuk, insyaAllah,kita akan lebih mudah menghafal dan memahami apa yg kita baca.

2) perbanyakkan membaca Al-Quran

kita boleh membaca Alquran selepas solat, ataupn sebelum waktu tidur

3) Banyakkan solat sunat

Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam.

4) Selalu  berdoa kepada Allah

– rezeki tidak datang bergolek, tanpa usaha.namun, setelah berusaha, berdoa dan tawakkal kepadaNya.

5) Bersangka baik dengan Allah

– percayalah bahawa setiap kejadian itu pasti ada hikmah disebaliknya.

6)  Melakukan kegiatan luar

Kita digalakkan untuk beriadah, berkelah, atupun maka angin=)

7) Diet yg seimbang

-pemakanan yg tidak teratur dan seimbang bukan sahaja memudaratkan kita, malah mendatangkan stress.

8)  Menangis dgn sepuas hati

– luahkanlah apa yg terpendam d hati kita..ambillah waktu untuk meluahkan segalanya..

9) Yakin dengan diri sendiri

–  kita mesti yakin apabila hendak melakukan sesuatu kerja

10) Cintai diri sendiri

– hargailah dirimu..

Posted by: syafinieishak | April 10, 2009

jika teringat tentang dikau..jauh dimata dekat dihati

       Jika kamu memancing ikan…. setelah ikan itu terlekat dimata kail hendaklah kamu mengambil terus ikan itu…. janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja…. kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin akan menderita selagi ia masih hidup.
                                                                
Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang… setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya…. janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja…. kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu….

 Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh…. cukuplah sekadar keperluanmu…. Apabila sekali ia retak…. tentu sukar untuk kamu menampalnya semula…. akhirnya ia dibuang….sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi….

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya….Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa…. anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya…. Akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga keakhirnya….

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi… yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan… yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu. Menyayangimu. Mengasihimu. Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu
kehilangannya dan kamu akan menyesal apabila dia beralih arah…..

 

Posted by: syafinieishak | April 10, 2009

semoga impian menjadi kenyataan..

sedang kebosanan menunggu technician lab ni datang, aku pn terlintas tuk coretkan something kat cni.hemm..agak lame tak mengupdate blog, tp hari2 leh bace blog orang..hehe..sempat je ye..hampir 6 tahun aku bergelar siswazah uia..suka duka kat cni, tak terimbau raseneye, sampai kadang2 aku pn rase bosan hidup kat kl.nak balik utara la plak..hem..kawan2, gud luck, semoge semue impian kite menjadi kenyataan..i know, it’s hard to face this final year semester, but..try d best ya!!kite dah berusaha sedaye yg mampu, selebihnye doa dan tawakkal lah kepadaNya..

iium's student..huhu..

« Newer Posts

Categories